Hero Image
Arrow left

Ga terug

SEO voor beginners: maak je website beter vindbaar op Google

22 augustus 2024

Je hebt een prachtige website, maar hoe zorg je ervoor dat mensen deze ook daadwerkelijk vinden? Het antwoord ligt in SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Geen zorgen als dit je niets zegt, in deze blog leg ik op een eenvoudige manier uit hoe SEO werkt en wat jij kunt doen om je website beter vindbaar te maken op Google.

Wat is SEO eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit betekent dat je je website zo aanpast dat zoekmachines, zoals Google, je website makkelijker kunnen vinden en hoger in de zoekresultaten zetten. Hoe hoger jouw website staat, hoe groter de kans dat mensen erop klikken.

1. Begin met het kiezen van de juiste woorden (zoekwoorden)

Stel je voor dat je een bloemenwinkel hebt. Mensen die op zoek zijn naar een boeket, typen waarschijnlijk woorden zoals "boeket bloemen bestellen" in Google. Dit zijn zoekwoorden. Door deze woorden slim op je website te gebruiken, help je Google om jouw site aan de juiste mensen te laten zien.

Hoe vind je deze zoekwoorden?

  • Denk na over wat mensen zouden typen als ze op zoek zijn naar jouw product of dienst.
  • Vraag vrienden of klanten wat zij zouden zoeken.
  • Gebruik een eenvoudig online hulpmiddel zoals Google’s zoekbalk. Typ daar een woord in en kijk welke suggesties Google geeft.

2. Maak je website makkelijk te begrijpen voor Google

Google houdt van duidelijke en overzichtelijke websites. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de inhoud van je website goed georganiseerd is. Hier zijn enkele tips:

  • Titels en omschrijvingen: Zorg dat elke pagina op je website een duidelijke titel heeft en een korte beschrijving. Dit is wat mensen in Google zien voordat ze op jouw link klikken.
  • Duidelijke koppen: Gebruik duidelijke koppen (zoals "Wat is SEO?") om je tekst overzichtelijk te houden.
  • Korte en duidelijke webadressen: Zorg dat de link naar je pagina kort en logisch is, bijvoorbeeld: www.jouwwebsite.nl/boeket-bloemen.

3. Zorg ervoor dat je website goed werkt op alle apparaten

Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon of tablet om te surfen op internet. Als jouw website er niet goed uitziet of langzaam laadt op een mobiel apparaat, klikken mensen snel weg. Google houdt hier rekening mee en zet websites die goed werken op mobiele apparaten hoger in de zoekresultaten.

Hoe controleer je dit?

  • Bezoek je eigen website op een telefoon en kijk of alles duidelijk zichtbaar en makkelijk te gebruiken is.
  • Vraag je websitebouwer om ervoor te zorgen dat je site "mobiel vriendelijk" is.

4. Krijg aanbevelingen van andere websites (backlinks)

Net als in het echte leven geldt online: hoe meer mensen over je praten, hoe bekender je wordt. Als andere websites naar jouw website linken, ziet Google dit als een aanbeveling. Hoe meer "aanbevelingen" je hebt, hoe hoger Google je plaatst.

Hoe krijg je deze aanbevelingen?

  • Vraag tevreden klanten om naar je website te linken.
  • Schrijf een gastblog voor een andere website en voeg een link naar jouw site toe.
  • Deel je content op sociale media en moedig mensen aan om het te delen.

5. Blijf interessante en nuttige content maken

Google houdt van websites die regelmatig nieuwe en nuttige informatie delen. Dit kan in de vorm van blogposts, video's of handige tips. Hoe meer waardevolle content je op je website hebt, hoe beter Google je kan vinden.

Wat kun je plaatsen?

  • Schrijf over onderwerpen die interessant zijn voor jouw klanten.
  • Deel tips en trucs die nuttig zijn.
  • Maak video's of foto's die je producten of diensten laten zien.

6. Kies een professioneel bedrijf met verstand van SEO

Het bouwen van een goede website gaat verder dan alleen mooie plaatjes en een strak design. Het is van cruciaal belang dat je samenwerkt met een bedrijf dat niet alleen een aantrekkelijke website voor je kan maken, maar ook zorgt dat deze technisch goed in elkaar zit. Dit betekent dat de site op de juiste manier wordt ingericht met meta tags (deze helpen Google om te begrijpen waar je pagina's over gaan), dat de site snel laadt, en dat deze goed vindbaar is voor zoekmachines.

Waarom is dit belangrijk?

  • Een website die technisch goed is ingericht, wordt sneller gevonden door Google.
  • Een professioneel bedrijf weet welke onderdelen essentieel zijn voor een goede SEO en kan je helpen om vanaf het begin de juiste keuzes te maken.

Conclusie: SEO is een marathon, geen sprint

Het verbeteren van je vindbaarheid op Google kost tijd en geduld, maar het is de moeite waard. Door de tips in deze blog te volgen en samen te werken met een bedrijf dat verstand heeft van SEO. Zet je de eerste stap naar een beter vindbare website. Blijf consistent, blijf verbeteren, en je zult merken dat je website steeds vaker wordt gevonden door de mensen die je wilt bereiken.

Laten we praten over uw ideeën

Begin met een gratis adviesgesprek! We bespreken uw wensen en toekomstvisie voor uw bedrijf, en delen ook meer over hoe wij u kunnen helpen.